LEGO-bygging som språktrening og sosial aktivitet
Logoped Elin Sletten har startet en LEGO- og spillgruppe i Rogaland. - Det finnes ikke så mange aktiviteter og samlingspunkt for dem med afasi og hjerneslag, sier Sletten.
Jeg håper dette tiltaket kan inspirere andre rundt omkring i landet til å starte lignende grupper.
Å ha afasi gir store utfordringer i hverdagen, som hos de fleste i stor grad består av språklige aktiviteter.
Det blir vanskelig å vise hva man kan, vil, tenker og føler når språket ikke fungerer som det skal. Mange med afasi opplever at de blir ansett som mindre intelligente og at folk snakker om dem og ikke med dem. Aktiviteter som gir mestringsfølelse og sosialt fellesskap er derfor ekstra viktig.
Visualisert informasjon gjennom bilder
Logopeder jobber med rehabilitering av språket og bruker ulike verktøy. Det kan blant annet handle om andre måter å få fram språket på.
Sletten er logoped og har lang erfaring med å jobbe med personer med afasi.
Aktiviteter som ikke krever ord, men handling gir personer med afasi gode muligheter for mestring, sier Sletten. Med dette som bakgrunn fikk jeg ideen om å starte en aktivitetsgruppe med LEGO og ulike spill.
Sletten er også styremedlem i LHL Hjerneslag Ung Rogaland. Gjennom lokallaget søkte de afasimidler i LHL og startet LEGO- og spillgruppen.
Gruppen er godt i gang og vi har møttes tre ettermiddager på forsommeren og fortsetter til høsten, forteller hun.
Bakgrunnen for at jeg valgte å starte en LEGO- og spillgruppe er at mange med afasi forstår ofte mye mer enn det de klarer å gi uttrykk for. Når de får visualisert informasjon gjennom bilder, får de mye bedre forståelse. De kan forklare hva som menes ut fra bildet. Dessuten er LEGO-bygging en form for kognitiv aktivitet. De bruker oppmerksomhet, fokus, planlegging og forstår sammenhenger ved å sette deler sammen til en helhet, forklarer Sletten.
LEGO- og spillgruppen er også et sosialt tiltak. De får lov til å bruke kantinen på Lassa Rehabilitering. Aktiviteten er en åpen, uformell samling med fokus på fellesskap og kjekke aktiviteter. Dit kommer også personer som er innlagt ved sykehuset. Det er ofte lite som skjer på et sykehus om kvelden og aktiviteten er kjærkommen.
De på Slagposten er veldig positive til tiltaket. Jeg har alliert meg med logopedene på Lassa slik at jeg ikke står alene om å arrangere. Det gjør det enklere å gjennomføre, forteller Sletten.
LEGO og spill som rehabilitering
Flere av deltakerne sier selv at det som hjalp etter hjerneslaget var LEGO-bygging og å legge puslespill. Det handler om konsentrasjon, fokus og oppmerksomhet. Det er mange som sier at dette har hjulpet dem å holde på konsentrasjon over lengre tid. I tillegg gir det en god, sosial fellesskapsfølelse.
Ved hjelp av visuell informasjon og uten språk har deltakerne lært Sletten å spille Backgammon.
I Backgammon må en virkelig bruke de kognitive evnene og det krever noe av meg. Samtidig får deltakerne en mestringsfølelse med å forklare meg spillet sved hjelp av visuell informasjon, sier Sletten entusiastisk.
– Det gir ingen mestringsfølelse å prøve på ting du ikke klarer med den ervervede hjerneskaden. Kortspill og andre spill gir mestringsfølelse og deltakerne får blomstre.
– De kan skru sammen en avansert Ikea-garderobe, men de kan ikke forklare det ut fra språk. De løser oppgavene ved hjelp av visuell informasjon.
– Mange av LEGO-settene hadde jeg ikke klart å sette sammen selv, ler Sletten.
Hjernetrening etter hjerneslag
LEGO kan også være god trening for de som har hatt hjerneslag, men ikke har afasi. Etter hjerneslag kan man få vansker med planlegging, vansker med simultane ferdigheter og hukommelse. Derfor er spill som for eksempel sjakk og LEGO-klosser god trening.
Dette er den beste treningen jeg har hatt etter hjerneslaget, forteller Terje som er en av deltakerne i gruppen.
Han bruker en til to timer hver dag på å bygge LEGO. Da føler han at han får en god dose med hjernetrening.