Det handler om å tørre!
– Får du en person opp av stolen så har du gjort en kjempegjerning! Sier Per Asbjørn Bjelland, studieleder i LHL Karmøy.
Bjelland har vært studieleder i mange år. Det startet med et ønske om å gjøre noe for å få mer interesse fra LHL sine medlemmer. Jeg ble en av de utvalgte fra fylkene i Norge til å begynne med dette. Det var starten på en meget givende tid. Du fikk så mange mennesker med deg som forstod hvor mye de fikk igjen for å melde inn kurs, forteller han.
Hvorfor har du engasjert deg i LHL?
– Jeg har vært en person som har vært høyt og lavt. Jeg var utdannet sjøkaptein og har besøkt hele verden, 62 forskjellige nasjoner. Jeg kom hjem og startet som lærer ved Stavanger maritime skole. Når det ble nedlagt begynte jeg i oljebransjen. Alt gikk etter planen. Så ble jeg syk. Jeg må innrømme det at det finnes ikke noe så sykt som syke menn..., spøker han.
Da han ble syk sa han til seg selv at han måtte gjøre noe. Så havnet han på rehabilitering, og fikk lov til å trimme.
Jeg så der at jeg er ikke alene her i verden. Det er mange som er i samme situasjon.
Jeg tenkte: Hvordan kan jeg stikke nåler i rompa deres og få de igang? Det var der dette med studieleder dukket opp. Det er så viktig å finne på noe.
Et hav av muligheter
Før pandemien arrangerte Bjelland et soppkurs.
– Der deltok folk som hadde kols som kunne fortelle at de ikke hadde gått så mye på lenge. Plutselig var tanken på soppen der borte, og de tenkte ikke på dette med pusten. Men noen måtte sette dem igang. Det er det som er så viktig for de som er studieledere i LHL og se at det du har glede av og holder på med, det kan gjerne hjelpe noen andre og. For muligheten er tilstede bare med den lille tingen om å få folk igang.
Studiearbeid / Aktiviteter i LHL
Får du en person opp av stolen så har du gjort en kjempegjerning!
LHL Karmøy er et aktivt lokallag
Tilbudene i LHL Karmøy er mange og varierte, blant annet trim, hjertetrim og kolstrim.
– Under pandemien brukte vi et treningssenter og hadde egen trener. Det har gjort at vi har fått større interesse. Folk tør og tar større sjanser på å trene, sier Bjelland.
De arrangerer tur i marka og har vinkurs.
– Det å kunne fortelle gjestene dine hvorfor valget falt på akkurat den vinen er veldig gøy. Det skal så lite til for å glede. Det lille lyset gjør så mye. Og vi har turer og felles middag til jul.
Bjellands tips til studieledere:
- Gå inn i deg selv og spør hva er det som er gøy? Hva har du størst glede av selv?
- Bruk ressurser i lokallaget: Jeg satt på lokal-TV for en del år siden og strikket hjerter for å vise dette med at hjertesykdom vises på en annen måte for damer enn for menn. Jeg hører av folk at de ønsker å lære den hekle- eller strikkemåten. Har du folk som kan det så lager vi et kurs i akkurat det.
- Hvordan skal vi ta vare på kunnskapen de eldre hadde om matlaging og ta vare på ressurser? Jo, vi skal invitere de eldre til å ha et kurs i hvordan de lager rullepølser, lammerull og ting som alle husker. Vi har dessverre for lett til å ta alt som en selvfølge. Derfor sier jeg: Gå inn i deg selv, se hva du kunne tenke deg å lære og spør deg selv: Kan vi lage et kurs i det?
- Det handler om å tørre! Søk om støtte! Man må bare prøve. Spør deg selv som dette hadde vært kjekt. Ofte sitter han lille på skulderen og sier, «nei det går ikke». Men han finns ikke! Du vet ikke om du mislykkes før du har prøvd. Kan du lære personen der ute at han har mulighetene han har, så prøv på det. Hvis ingen melder seg på kurset, så prøvde du i hvert fall.
I går spilte jeg golf med en på 80 år. Det regnet. Men han sa: Hadde det ikke vært for golfen så hadde jeg aldri vært med ut! Han endte med å gå rundt å trimme i to timer i regnet.
Det blir ikke bedre før du har prøvd! Det er ikke så vanskelig å få folk opp av sofaen!
Bli medlem i LHL
Som medlem støtter du LHLs arbeid for mennesker med hjerte- og karsykdom, lungesykdom, hjerneslag og pårørende, og får en rekke gode tilbud og medlemsfordeler.